Sluik Wijn

"Good wine is made on the fields, not in the winery"

In het hart van de wijnstreek Binissalem wordt door Biniagual al sinds de dertiende eeuw wijn gemaakt. Gunstig gelegen aan een knooppunt, welke Binissalem verbindt met Sencelles en Muro, is het van oudsher al een druk bezochte locatie. De aanwezigheid van een waterput droeg hier ook aan bij. Tijdens de Moorse bezetting heeft een flinke agrarische impuls plaatsgevonden waar de volgende generaties van hebben kunnen profiteren. Alleen verschoof de focus van rozijnen en tafeldruiven naar het verbouwen van wijndruiven. Aan het begin van de 20e eeuw werd het eiland geraakt door phylloxera. Overal op Mallorca werden wijngaarden verwoest, zo ook bij Biniagual. Zo’n 100 jaar later werd de wijnbouw weer opgebouwd. In 1968 werd de finca gekocht door de huidige eigenaren, zij beloofden de wijnbouw nieuw leven in te blazen en dat is gelukt! Tegenwoordig beslaan de wijngaarden een oppervlakte van 34 hectare.

LOKALE DRUIVEN

Het doel van Biniagual is wijn produceren met hoge standaarden. Elke stap in het proces wordt met de hand verricht en met respect voor de natuur. Wijnen vol karakter is waar naar wordt gestreefd. Er wordt veel gebruik gemaakt van de inheemse druif Manto Negro welke de basis is voor de rode en rosé wijnen en Prensal Blanc voor de witte wijn. Vervolgens worden de wijnen geblend met onder andere Cabernet sauvignon, Shiraz, Chardonnay of Muscat met een fantastisch eindresultaat.

Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke methoden om bijvoorbeeld ziekten te bestrijden. Zo zorgen de schapen die op de finca wonen voor mest en eten het onkruid. Van mei tot september loopt men minstens drie keer per week door de wijnvelden (10 km) om de conditie van de druiven te controleren. Bij Biniagual wordt van midden augustus tot eind september met de hand geplukt. Per wijnrank is de opbrengst maximaal 1 kilo. De focus ligt duidelijk op de hoogste kwaliteit, en niet op de kwantiteit. 

BLANCO

Memóries de Biniagual, 12.5% alcohol

Chardonnay, Muscat de Alejandría, Prensal Blanc

4 maanden rijping in RVS op eigen droesem. Frisse geur van rijpe appel en peer en een vleugje ananas. Bescheiden zuurtje in de mond met een afdronk van citrus. Mooie begeleider van tapas en zeefruit of gewoon bij de borrel.

ROSAT

Memóries de Biniagual, 12% alcohol

Manto Negro, Syrah

3 maanden rijping in RVS op eigen droesem. Strakke en droge rosé wijn maar heerlijk fruitig. Neus van perzik en abrikoos met een afdronk van grapefruit. Dé zwembad of terras wijn van Mallorca. Ook goede match met salade caprese en jamon y melon. Eén van de hardlopers uit het assortiment!

NEGRE

Memóries de Biniagual, 13.5% alcohol

Cabernet Sauvignon, Manto Negro, Merlot, Syrah

12 maanden gerijpt, 70% daarvan in RVS en 30% op Frans eiken. Frisse doch intense geur van aardbeien en kersen met een robijn rode kleur. Gebalanceerde fruitige smaak en tevens stevige, ietwat kruidige afdronk met subtiele
tannine. Heerlijk bij wat steviger wit vlees zoals konijn of parelhoender.

NEGRE

Finca Biniagual Negre, 13.5% alcohol

Cabernet Sauvignon, Manto Negro, Merlot, Syrah

Na fermentatie 12 maanden op nieuw Frans en Amerikaans eiken. Stevige wijn met een neus van bosbessen en bramen. Mooie volle smaak met een vleugje vanille en karamel en zachte tannine. Lekker bij hertenbiefstuk of lamsvlees (van de grill).

VERÁN

Finca Biniagual Verán, 13.5% alcohol

Cabernet Sauvignon, Manto Negro, Merlot, Syrah

Fermentatie in betonnen tanks en houten vaten, gevolgd door 15 maanden rijping op Frans en Amerikaans eiken. Neus van bosbessen en bramen met een subtiele touch van rozemarijn en tijm. Mooie lange afdronk van drop en gebrande noten. Nog net weer wat eleganter en smoother dan de Negre. Heerlijk bij hert of secreto van iberio varken en romesco. Kan zeker nog langer rijpen!